تاسیس مهد کودک در ایران یکی از مشاغل پرطرفدار است، چرا که کار با کودک برای بسیاری از افراد جذاب و دوست داشتنی است. در پاسخ به این سوال که چطور میتوانم مجوز مهد کودک بگیرم باید گفت که ابتدا باید در سایت سازمان تعلیم و تربیت کودک ثبت نام کنید و درخواست خود را ثبت نمایید تا در صورت احراز همهی صلاحیتها بتوانید مجوز مهد کودک خود را بگیرید. آدرس سایت سازمان ملی تعلیم و تربیت smttk.gov.ir است.
طی چند سال گذشته با توسعهی زندگی شهری و افزایش اشتغال به کار زنان، نیاز به مهد کودکها بیش از پیش احساس میشود. از طرف دیگر مهد کودکها صرفا مکانی برای نگهداری از کودکان نیستند بلکه آموزشهای مختلفی برای آمادگی ورود کودکان به مدرسه و البته یادگیری مهارتهایی که تا پایان عمر به آنها کمک میکند هم در مهد کودکها انجام میشود.
انواع مهد کودک ها
در ایران انواع مهد کودکها با توجه به شیوهی تربیتی خانواده و این که به کدام بخش تربیتی کودک توجه میکنند و جود دارد. از انواع مهد کودکها در ایران میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مهد کودک قرآنی
- مهد کودک مساجد
- آدینه مهد
- مهد کودک دو زبانه
- مهدهای خصوصی شهری
- مهد کودک تمام وقت
- مهد کودک نیمه وقت
- مهد کودک پاره وقت
- مهد کودک شبانه
- مهد کودک شبانه روزی
- مهد کودک خودکفا
- مهد کودک گالری
- مهد خصوصی روستایی (روستا مهد)
- مهد کودک سیار
- مهد کودک دولتی
- مهد کودک غیرانتفاعی
- مهد کودک تعاونی
برای آشنایی بیشتر با برنامههای آموزشی و امکانات مهد کودک امین، مقاله مهد کودک بلوار فردوس را مطالعه کنید.
شرایط تاسیس مهد کودک
شرایط تاسیس مهد کودک متشکل از عوامل مختلفی است. شخصی که موسس مهد کودک است باید مدرک مرتبط با رشتههای علوم تربیتی و روانشناسی داشته باشد. علاوه بر موسس مهد کودک، مسئول فنی و مربی هم باید تحصیلات مرتبط داشته باشد.
شرایط موسس برای اخذ مجوز مهد کودک
مقررات و شرایط عمومی اخذ مجوز مهد کودک
- اعتقاد به دین اسلام یا یکی از ادیان رسمی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
- تابعیت جمهوری اسلامی ایران
- عدم اعتیاد به مواد مخدر
- عدم سو پیشینه کیفری
- داشتن تاییدیهی صلاحیت فردی حراست
- داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت
- برخورداری از سلامت جسم و روان به تایید روان پزشک معتمد سازمان
- داشتن تاییدیهی گزینش برای انتخاب اصلح
مقررات و شرایط اختصاصی اخذ مجوز مهد کودک
- دارا بودن تحصیلات کارشناسی یا بالاتر
- طی دورههای آموزشی مطابق با دستورالعمل آموزشی
شرایط مسئول فنی مهد کودک
مسئول فنی مهد کودک حتما باید فرد مونثی باشد که از طرف موسس (حقیقی یا حقوقی) به سازمان بهزیستی معرفی شود تا در صورت تایید بتواند پروانهی مسئول فنی را اخذ کند. برای تایید از طرف سازمان بهزیستی دو شرط لازم است:
- شرکت در دورههای آموزشی مطابق با دستورالعمل آموزشی (دورههای جهاد دانشگاهی).
- موفقیت در مصاحبه تخصصی که همانند مصاحبه آموزش و پرورش است.
به لحاظ تحصیلی مسئول فنی در زمان اخذ مجوز مهد کودک باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- دارا بودن مدرک تحصیلی کارشناسی یا بالاتر در رشته پیش دبستانی
- دارا بودن مدرک تحصیلی کارشناسی یا بالاتر در رشتههای روانشناسی، علوم اجتماعی فقط با گرایش مددکاری اجتماعی و خدمات اجتماعی، علوم تربیتی، مشاوره و راهنمایی، مدیریت آموزشی، آموزش ابتدایی و کودکیاری با شش ماه سابقه کار آموزشی رسمی در مهد کودکها با تایید کمیته تخصصی و یا گذراندن 100 ساعت کارورزی در مهد کودکها با تایید بهزیستی استان.
- دارا بودن مدرک تحصیلی کارشناسی یا بالاتر در رشتههای علوم قرآنی، الهیات یا سطح حوزوی معادل، با یک سال سابقه کار آموزشی در مهد کودکها با تایید کمیته تخصصی و یا گذراندن 300 ساعت کارورزی در مهد کودکها و آمادگی
- دارندگان رتبههای اول تا سوم کشوری و بین المللی در رشتههای مختلف قرآنی با دارا بودن مدرک تحصیلی کارشناسی در سایر رشتهها به انضمام تاییدیهی مراجع ذیصلاح، جهت تاسیس مهد کودک قرآنی با شش ماه سابقه فعالیت و یا 100 ساعت کارورزی.
- دارا بودن مدرک دورهی توسعهی شایستگیهای فردی و حرفهای موسسان و قبولی در آزمونهای آن.
شرایط مربی مهد کودک
سن فردی که به عنوان مربی مهد کودک فعالیت میکند باید حداقل 20 و حداکثر 60 سال باشد. به جز این شرایط عمومی، فرد باید دو شرط اختصاصی دیگر هم داشته باشد: 1. داشتن مدرک تحصیلی کاردانی یا بالاتر با اولویت رشتههای مربی کودک و پیش دبستانی. 2. داشتن گواهی گذراندن دورهی آموزشی مطابق دستورالعمل آموزشی که همان دورههای جهاد دانشگاهی است.
البته افرادی که مدرک روانشناسی یا علوم تربیتی دارند در صورت پذیرش در آزمون آموزش و پرورش میتوانند در زمینهی مربی مهد کودک فعالیت کنند. به علاوه کسانی که مدرک دیپلم دارند و حداقل یکسال سابقهی فعالیت در مهد کودک هم میتوانند به عنوان مربی فعالیت کنند.
مدارک لازم جهت صدور مجوز مهد کودک
مهمترین و اولین قدم در راه اخذ مجوز مهد کودک موافقت نامهی اصولی است. فردی که قصد تاسیس مهد کودک دارد پس از امضای این موافقت نامه متعهد است که ظرف یکسال ساختمان، تجهیزات مربوطه، نیروی انسانی و مدارک لازم برای دریافت مجوز را به مرکز مربوطه ارائه دهد. این موافقت نامه تا 6 ماه هم قابل تمدید است و امکان انتقال آن به شخص دیگر وجود ندارد.
در ادامه مدارک مورد نیاز برای تاسیس مهد کودک برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است که در ادامه آن را توضیح خواهیم داد.
مدارک تاسیس مهد کودک برای اشخاص حقیقی
- فرم درخواست تکمیل شده موافقت اصولی
- تصویر تمامی صفحات شناسنامه
- تصویر کارت ملی
- دو قطعه عکس پرسنلی
- تصویر گواهی وضعیت نظام وظیفه برای مردان
- اصل گواهی عدم سو پیشینه کیفری
- اصل گواهی عدم اعتیاد
- تاییدیهی صلاحیت فردی از ادارات اماکن
- تصویر مدرک تحصیلی کارشناسی
- تاییدیهی صلاحیت فردی از حراست
- اصل گواهی دورهی آموزشی مطابق با دستورالعمل آموزشی
مدارک مورد نیاز برای تاسیس مهد کودک برای اشخاص حقوقی
- فرم درخواست تکمیل شده موافقت اصولی
- پروانه تاسیس معتبر از سازمان بهزیستی
- شماره ثبت از اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری
- درج موضوع تاسیس مهد کوددک در اهداف اساسنامه
- آخرین آگهی تغییرات اساسنامه در روزنامه رسمی کشور
- تصویر مدرک تحصیلی کارشناسی دو نفر از اعضای هیئت مدیره
شرایط ساختمان مهد کودک
- برای شروع به کار مهد کودک لازم است ساختمان مهد کودک در مالکیت یا اجارهی رسمی شخص موسس باشد. برای صدور پروانه فعالیت ارائهی سند یا اجاره نامه لازم است. ساختمان مهد کودک باید فضای باز و مناسب فعالیت کودکان را داشته باشد و حدالامکان از آلودگی دور بوده و به گونهای قرار گرفته باشد که سر و صدای آن سایر اهالی منطقه را تحت تاثیر قرار ندهد.
- طبق قوانین فضای سرانه برای هر کودک شیرخوار 3 متر مربع، هر کودک نوپا 2 متر مربع و هر کودک نوباوه 1 متر مربع باشد.
- حداقل فضای باز یا حیاط برای بازی کودکان 50 متر مربع است که در آن وسایل بازی مثل تاب، سرسره و الاکلنگ باید وجود داشته باشد. در خصوص مناطق کم برخوردار این ابعاد و امکانات میتواند تغییر کند.
- کمدهایی که برای گذاشتن وسایل و تجهیزات کودکان تعبیه شده باید مناسب قد کودک باشد.
- تعداد کودکان نوپا در هر کلاس 15 نفر است که متراژ سرانهی 2 متر برای هر کودک باید رعایت شود. این تعداد برای کودکان نوباوه به 20 نفر با احتساب متراژ سرانه 1 متر میرسد.
- هر اتاق که به عنوان کلاس معرفی میشود باید وسایل بازی مورد نیاز آن گروه سنی را داشته باشد. همچنین سیستم سرمایشی و گرمایشی مناسب و ایمن تعبیه شده باشد و کپسول اطفا حریق به تعداد مناسب براساس متراژ ساختمان قرار داده شده باشد.
شرایط اخذ مجوز تابلو مهد کودک
دریافت تابلو مهد کودک شرایط ویژهای دارد و باید قواعدی در نصب تابلو رعایت شود. اولین قدم در نصب تابلو دریافت مجوز نام مهد کودک است که سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک آن را تایید میکند. همچنین رنگ نمای ساختمان باید شاد باشد، رنگ تابلو باید مطابق استانداردهای سازمان باشد و اطلاعاتی که این سازمان مشخص کرده روی آن درج شود. در ادامه به قوانین مختلف برای مجوز تابلوی مهد کودک خواهیم پرداخت.
- متقاضیان میبایست ابتدا نام مهد کودک را انتخاب نموده و به سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک اطلاع دهند.
- در تابلو میبایست ذکر نمایند که مهد کودک یا کودکستان جزو کدام نوع از مهدها بوده و زیر نظر چه ارگانی است.
- لازم به ذکر است که سال تاسیس و نوع مدیریت مهد کودک مانند غیرانتفاعی بودن حتما در تابلو ذکر شود.
- انتخاب رنگ و طراحی تابلو به گونهای باشد که متناسب با سن و کاربری مهد کودک باشد.
سوالات متداول
برای گرفتن مجوز مهد کودک لازم است مدرک تحصیلی مرتبط داشته باشم؟
اگر دنبال تاسیس مهد کودک هستید اما نمیخواهید خودتان به عنوان مدیر اجرایی در راس امور باشید لازم به داشتن مدرک تحصیلی مرتبط نیست. اما اگر میخواهید علاوه بر تاسیس مهد کودک، مسئول فنی و مدیر اجرایی هم باشید باید مدرک تحصیلی مرتبط داشته باشید.
برای اخذ مجوز مهد کودک باید از چه ارگانی اقدام کنم؟
سازمان ملی تعلیم و تربیت ارگان ویژهی صدور مجوز مهد کودک است به همین دلیل برای اقدام به اخذ مجوز مهد کودک باید به سایت این سازمان مراجعه کنید.
پس از تکمیل فرم موافقتنامهی اصولی چه مدت زمان دارم تا مهد کودک را راه اندازی کنم؟
موافقتنامهی اصولی مهمترین بخش اخذ مجوز مهد کودک است و همین منظور پس از امضای آن بین 6 ماه تا 1 سال فرصت دارید تا مهد کودک خود را راه اندازی کنید.